czwartek, 25 kwietnia 2013

Calatrava Stacja Stadelhofen 1983 – 1990



Stacja Stadelhofen

Architekt: Santiago Calatrava
Lokalizacja: Zurych, Szwajcaria
Data:1983 – 1990
 
Przekrój
Rozbudowa i przekształcenie istniejącej stacji, mającej służyć jako śródmiejski węzeł tranzytowy szybkiej komunikacji miejskiej, były przedmiotem konkursu, w którym  Santiago Calatrava uczestniczył wraz z architektem Arnoldem Amslerem i architektem krajobrazu Wernerem Ruegerem. Stacja kolejowa Stadelhofen, przylegająca do biegnącej po łuku zielonej skarpy w pobliżu Bellevueplatz nieopodal Theaterstrasse, ujawnia swoją strukturę dopiero, kiedy podróżny znajdzie się na peronie. 


Dzięki przezroczystemu szklanemu zadaszeniu osłaniającemu perony na całej długości, dociera tu mnóstwo naturalnego światła, pomimo tego że jest to dość zamknięta przestrzeń. Proponując wcięcie się w istniejące zbocze i przemodelowanie go z zachowaniem jednak szczytu skarpy, architekci uniknęli konieczności budowy tunelu. 
Przekrój

Rozpięte metalowe elementy umożliwiają stworzenie ,,przezroczystego, zielonego zadaszenia, które łagodzi wejście stacji w otoczenie”. Do tej przestrzeni komercyjnej prowadzą owalne wejścia czy włazy zaprojektowane w sposób pozwalający na zamknięcie stacji wieczorem.